WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 8 marca 2012
WUZETKA
WUZETKA
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,2 szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat cytrynowy.
Masa śmietankowa:
1 litr Śmietany 30%,
5 łyżek cukru pudru,
3 łyżki żelatyny,
ok. 1/2 szklanki wody,
Do dekoracji:
2 gorzkie czekolady
ok. 8 łyżek mleka.
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dalej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (o wymiarach 24 na 36 cm) i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą.
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim.
Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta. Widelcem na polewie zrobić paski.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz