czwartek, 8 marca 2012

WUZETKA

WUZETKA Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,2 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat cytrynowy. Masa śmietankowa: 1 litr Śmietany 30%, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, ok. 1/2 szklanki wody, Do dekoracji: 2 gorzkie czekolady ok. 8 łyżek mleka. Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dalej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (o wymiarach 24 na 36 cm) i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta. Widelcem na polewie zrobić paski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz