poniedziałek, 19 marca 2012

PYCHOTKA

PYCHOTKA.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI CIASTO: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka amoniaku, 1-2 małe słoiki powideł. MASA: 25 dag masła, 1/2 l mleka, 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200'C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą. MASA: Ugotować budyń i schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz