czwartek, 8 marca 2012

SERNIK KRÓLEWSKI

SERNIK KRÓLEWSKI Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki, 1 margaryna, 2 łyżki śmietany, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, 0,5 szkl. cukru pudru, 3 łyżki kakao, cukier waniliowy, Sernik: 1 kg białego sera (półtłustego), 5 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 0,5 margaryny, 1 budyń waniliowy, rodzynki, Sposób przygotowania: Przepis: Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki. W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem. Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek). Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1h 20min. w temperaturze 180-190 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz