WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 8 marca 2012
SERNIK KRÓLEWSKI
SERNIK KRÓLEWSKI
Składniki:
Ciasto:
3,5 szkl. mąki,
1 margaryna,
2 łyżki śmietany,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka,
0,5 szkl. cukru pudru,
3 łyżki kakao,
cukier waniliowy,
Sernik:
1 kg białego sera (półtłustego),
5 jajek,
1 szklanka cukru pudru,
0,5 margaryny,
1 budyń waniliowy,
rodzynki,
Sposób przygotowania:
Przepis:
Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki.
W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem. Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek). Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1h 20min. w temperaturze 180-190 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz