czwartek, 29 marca 2012

HISZPAN

HISZPAN

Składniki:

8 jaj
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki
2 duże łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
40 dag tłuszczu (masło + margaryna)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Dodatki:

tabliczka gorzkiej czekolady
rodzynki
orzechy
kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:


Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Po jednym dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przez sito dodajemy do masy jajecznej. Lekko mieszamy. Blaszkę 24x42cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu przekrawamy na dwa blaty.
Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Na wrzące mieszając wlewamy roztwór mączny i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło ucieramy w misie na puch, dodajemy po łyżce budyniu, a kiedy masa jest gładka, wlewamy spirytus. Krem dzielimy na dwie nierówne części i do mniejszej dodajemy kakao.
Przekładanie: Jeden blat biszkoptowy układamy na podstawce. Możemy go posmarować konfiturą wiśniową lub dżemem z czarnej porzeczki, ale niekoniecznie. Wykładamy połowę jasnego kremu i posypujemy bakaliami z kawałkami czekolady. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na który wykładamy najpierw pozostały biały krem a potem krem ciemny. Wysypujemy resztą bakalii z czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz