środa, 21 marca 2012

AMBASADOR

AMBASADOR.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI.
BISZKOPT JASNY

6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.





MASA

1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
40-50 dag masła
20 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki kakao
orzechy krojone
rodzynki
bakalie
czekolada
ananasy z puszki
sok z cytryny
W 1/4 l mleka roztrzepać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając schłodzony budyń.

Utartą masę podzielić na 2 części:

do jednej części (ciemnej) dodać 1-2 łyżeczki kakao, orzechy krojone, rodzynki, pokrojoną czekoladę;
do drugiej (białej) dodać bakalie, czekoladę krojoną, pokrojone ananasy z puszki, do smaku sok z cytryny.




PRZEŁOŻENIE PLACKA


Biszkopt – masa ciemna – masa biała. Przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą.




2 komentarze:

  1. to zdjęcie z książki prawda?
    Fajnie jakbyś dodała też swoje ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się :)
      jak mój wyjdzie w podobnym stylu to zamieszczę fotkę.:)

      Usuń