czwartek, 15 marca 2012

SERNIK BRZOSKWINIOWY

SERNIK BRZOSKWINIOWY.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI: CIASTO: 6 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. MASA SEROWA: 1 1/2 kg zmielonego sera białego, 30-40 dag cukru kryształu, 12 jaj, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 1/2 kostki margaryny, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 puszka brzoskwiń. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min. MASA: Margarynę ucierać z cukrem kryształemi cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszany z mąką i budyniem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temp. 150-180°C przez ok. 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz