środa, 7 marca 2012

PASCHA WIELKANOCNA

PASCHA WIELKANOCNA Składniki: - 2 l mleka - 6 żółtek - 25 dag cukru pudru - 2 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany - 30 dag masła - 1 laska wanilii - 1 szkl. bakalii Sposób przygotowania: Śmietanę rozmącić z żółtkami. Mleko zagotować z rozciętą wanilią, do gotującego się mleka wlać śmietanę z żółtkami. Gotować na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż utworzy się serek. Mleko odstawić z ognia na ok. 10 min. Durszlak wyłożyć czystą gazą. Wlać masę serową i zostawić do ocieknięcia na parę godzin. Odłożyć łyżeczkę masła i łyżkę cukru pudru. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, po trochu dodawać serek. Na końcu dawać pokrojone bakalie. Szklaną foremkę lub miskę posmarować odłożonym masłem i obsypać cukrem pudrem. Na dnie ułożyć dekoracyjnie pokrojoną w plasterki skórkę pomarańczową. Nałożyć masę serową, ostudzić w lodówce. Zastudzoną paschę wyłożyć na płaski talerz. Czas: bez czasu ociekania serka ok. 1godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz