WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
środa, 7 marca 2012
PASCHA WIELKANOCNA
PASCHA WIELKANOCNA
Składniki:
- 2 l mleka
- 6 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- 2 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany
- 30 dag masła
- 1 laska wanilii
- 1 szkl. bakalii
Sposób przygotowania:
Śmietanę rozmącić z żółtkami. Mleko zagotować z rozciętą wanilią, do gotującego się mleka wlać śmietanę z żółtkami. Gotować na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż utworzy się serek. Mleko odstawić z ognia na ok. 10 min.
Durszlak wyłożyć czystą gazą. Wlać masę serową i zostawić do ocieknięcia na parę godzin. Odłożyć łyżeczkę masła i łyżkę cukru pudru. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, po trochu dodawać serek. Na końcu dawać pokrojone bakalie.
Szklaną foremkę lub miskę posmarować odłożonym masłem i obsypać cukrem pudrem. Na dnie ułożyć dekoracyjnie pokrojoną w plasterki skórkę pomarańczową. Nałożyć masę serową, ostudzić w lodówce. Zastudzoną paschę wyłożyć na płaski talerz.
Czas: bez czasu ociekania serka ok. 1godz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz