środa, 7 marca 2012

TIRAMISU

TIRAMISU Składniki 500 g serka MASCARPONE duża paczka biszkoptów TIRAMISU kubek mocnego wywaru kawy 10 łyżek Amaretto lub koniaku 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru 1 białko, sól 1/2 laski wanilii(ew.cukier waniliowy) kakao Sposób przygotowania: 1.Kawę zagotować, ostudzić, dodać alkohol 2.żółtka utrzeć z cukrem i wanilią 3.dodawać mascarpone 4.ubić 1 białko na sztywno z odrobiną soli W naczyniu prostokątnym ułożyć biszkopty namoczone w kawie. Wlać połowę masy. Posypać kakao przez sitko. Na to znów namoczone biszkopty i na nie masa. Posypać całość gęsto kakao przez sitko, przykryć folią i do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz