poniedziałek, 19 marca 2012

PIERNIK TRADYCYJNY

PIERNIK TRADYCYJNY. CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI CIASTO: 3 jajka, 1 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 20 dag miodu płynnego, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki zimnej wody, 20 dag margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do piernika, 1 łyżka kakao. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz