WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 8 marca 2012
RODZYNKOWIEC
RODZYNKOWIEC
Składniki
2 Biszkopty po:
4 białka,
4 łyżki cukru,
4 żółtka,
4 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem czekoladowy:
0,5l mleka,
2 budynie czekoladowe,
2 łyżki cukru,
0,5 kostki masła,
0,5 kostki margaryny.
Krem rodzynkowy:
30-40 dag rodzynek,
rum.
Polewa czekoladowa:
2 tabliczki czekolady,
0,5 kostki gorącego masła,
dżem porzeczkowy.
Sposób przygotowania:
Upiec 2 biszkopty. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać do tego cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Krem czekoladowy:
Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka z cukrem. Ostudzić. Masło, margarynę utrzeć dodając do tego zimny budyń.
Krem rodzynkowy:
rodzynki namoczyć w rumie na całą noc.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w gorącym maśle.
Biszkopt nasączyć rumem, następnie posmarować dżemem porzeczkowym i położyć 1/2 masy czekoladowej, na to drugi biszkopt i resztę masy. Na górę wysypać namoczone rodzynki i polać polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz