czwartek, 8 marca 2012

RODZYNKOWIEC

RODZYNKOWIEC Składniki 2 Biszkopty po: 4 białka, 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 4 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem czekoladowy: 0,5l mleka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki cukru, 0,5 kostki masła, 0,5 kostki margaryny. Krem rodzynkowy: 30-40 dag rodzynek, rum. Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady, 0,5 kostki gorącego masła, dżem porzeczkowy. Sposób przygotowania: Upiec 2 biszkopty. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać do tego cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Krem czekoladowy: Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka z cukrem. Ostudzić. Masło, margarynę utrzeć dodając do tego zimny budyń. Krem rodzynkowy: rodzynki namoczyć w rumie na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w gorącym maśle. Biszkopt nasączyć rumem, następnie posmarować dżemem porzeczkowym i położyć 1/2 masy czekoladowej, na to drugi biszkopt i resztę masy. Na górę wysypać namoczone rodzynki i polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz