WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 8 marca 2012
METROWIEC
METROWIEC
Składniki:
Do kremu:
600 ml mleka,
250 g masła lub margaryny930.
Do ciasta jasnego:
2 jaja,
50 ml wody,
50 ml oleju.
Do ciasta ciemnego:
2 jaja,
50 ml wody,
50 ml oleju.
Sposób przygotowania:
Krem:
Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 400 ml mleka zagotuj.
Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
Po wystudzeniu zmiksuj masę z miękkim tłuszczem.
Ciasto jasne:
W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem.
Włącz piekarnik, nastaw na temp. 175°C (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika).
Wsyp zawartość torebki z ciastem jasnym i miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 minut.
Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach ok. 25 x 10 cm. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 175°C przez 40-45 minut.
Ciasto ciemne:
W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem. Wsyp zawartość torebki z ciastem ciemnym i miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 minut.
Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach ok. 25 x 10 cm.
Włącz piekarnik, nastaw na temp. 175°C i wstaw ciasto. Piecz przez 40-45 minut. Jeżeli masz dwie foremki możesz wstawić ciasta do piekarnika jednocześnie ( temp. i czas pieczenia jak dla jednego ciasta).
Wystudzone ciasto jasne i ciemne pokrój na 12 plastrów każde. Z kremu odłóż 4 łyżki na górę metrowca.
Składanie ciasta: na tacy ustaw jasny plaster ciasta i przyłóż do niego posmarowany cienko kremem (ok. 1 pełna łyżka kremu) ciemny plaster ciasta. Smaruj kolejno każdy plaster kremem i dokładaj na przemian raz jasny, raz ciemny plaster ciasta stroną posmarowaną kremem. Górę metrowca posmaruj pozostałym kremem.
Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia. Krój z ukosa (najlepiej przez 3 plastry).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz