czwartek, 8 marca 2012

METROWIEC

METROWIEC Składniki: Do kremu: 600 ml mleka, 250 g masła lub margaryny930. Do ciasta jasnego: 2 jaja, 50 ml wody, 50 ml oleju. Do ciasta ciemnego: 2 jaja, 50 ml wody, 50 ml oleju. Sposób przygotowania: Krem: Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 400 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po wystudzeniu zmiksuj masę z miękkim tłuszczem. Ciasto jasne: W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 175°C (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika). Wsyp zawartość torebki z ciastem jasnym i miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 minut. Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach ok. 25 x 10 cm. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 175°C przez 40-45 minut. Ciasto ciemne: W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem. Wsyp zawartość torebki z ciastem ciemnym i miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 minut. Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach ok. 25 x 10 cm. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 175°C i wstaw ciasto. Piecz przez 40-45 minut. Jeżeli masz dwie foremki możesz wstawić ciasta do piekarnika jednocześnie ( temp. i czas pieczenia jak dla jednego ciasta). Wystudzone ciasto jasne i ciemne pokrój na 12 plastrów każde. Z kremu odłóż 4 łyżki na górę metrowca. Składanie ciasta: na tacy ustaw jasny plaster ciasta i przyłóż do niego posmarowany cienko kremem (ok. 1 pełna łyżka kremu) ciemny plaster ciasta. Smaruj kolejno każdy plaster kremem i dokładaj na przemian raz jasny, raz ciemny plaster ciasta stroną posmarowaną kremem. Górę metrowca posmaruj pozostałym kremem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia. Krój z ukosa (najlepiej przez 3 plastry).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz