WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
poniedziałek, 12 marca 2012
KOKOSANKI
KOKOSANKI
Składniki:
Biszkopt (w tortownicy):
5 jajek,
1 szklanka cukru,
2 kisiele cytrynowe lub mogą być inne smaki,
3 łyżki mąki pszennej.
Polewa:
1 margaryna,
1 szklanka cukru,
3/4 szklanki mleka,
3 łyżki kakao,
2 paczki wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, ubijamy na sztywną pianę. Następnie kolejno dodać żółtka, kisiele oraz mąkę, wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w piekarniku przez 40 minut, w 180 stopniach. Ostudzić.
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodajemy mleko i kakao. Studzimy ale tak aby polewa całkiem jeszcze nie stężała.
Gdy ciasto jest wystudzone kroimy je w kostkę, każdą kostkę obtaczamy w polewie a następnie w wiórkach kokosowych, układamy na talerzu, odstawiamy do czasu aż polewa dobrze zastygnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz