poniedziałek, 12 marca 2012

KOKOSANKI

KOKOSANKI Składniki: Biszkopt (w tortownicy): 5 jajek, 1 szklanka cukru, 2 kisiele cytrynowe lub mogą być inne smaki, 3 łyżki mąki pszennej. Polewa: 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki kakao, 2 paczki wiórek kokosowych. Sposób przygotowania: Białka ubijamy, dodajemy cukier, ubijamy na sztywną pianę. Następnie kolejno dodać żółtka, kisiele oraz mąkę, wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w piekarniku przez 40 minut, w 180 stopniach. Ostudzić. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodajemy mleko i kakao. Studzimy ale tak aby polewa całkiem jeszcze nie stężała. Gdy ciasto jest wystudzone kroimy je w kostkę, każdą kostkę obtaczamy w polewie a następnie w wiórkach kokosowych, układamy na talerzu, odstawiamy do czasu aż polewa dobrze zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz