czwartek, 15 marca 2012

SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI

SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI: CIASTO: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. MASA MAKOWA: 20 dag maku, 3 jajka, 10 dag cukru, orzechy krojone, 3 łyżki miodu, 5 dag masła. MASA SEROWA: 1/2 kg sera, 10 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 5 jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek, 10 dag cukru, 1 galaretka pomarańczowa. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA. CIASTO: Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec na złoty kolor w temp. 200'C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy, a następnie przykryć makiem i serem. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać. MASA SEROWA: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć ser i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na mak i piec w temp. 180'C przez 50 min. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz