WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 8 marca 2012
KRÓWKA
KRÓWKA
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
10 dag masła,
4 łyżki miodu,
cukier waniliowy,
pół szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Masa I:
pół litra śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
cukier waniliowy
2 "śmietan-fix",
Masa II:
puszka mleka skondensowanego słodzonego,
20 dag orzechów włoskich.
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.
Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz