czwartek, 8 marca 2012

KRÓWKA

KRÓWKA Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 10 dag masła, 4 łyżki miodu, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa I: pół litra śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy 2 "śmietan-fix", Masa II: puszka mleka skondensowanego słodzonego, 20 dag orzechów włoskich. Sposób wykonania: Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz