WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 15 marca 2012
FIGOWIEC
FIGOWIEC. CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI.
SKŁADNIKI
BISZKOPT CIEMNY:
6 jaj,
1 szklanka cukru kryształu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2-3 łyżeczki kakao.
CIASTO BAKALIOWE
20 dag pokrojonych fig,
20 dag rodzynek,
10 dag orzechów mielonych,
10 dag orzechów krojonych,
2 łyżki mąki pszennej,
12 białek,
12 łyżek cukru kryształu,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA
12 żółtek,
6 łyżek cukru kryształu,
2 1/2 kostki masła.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
CIASTO:
Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec.
MASA:
Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt ciemny – połowa masy – ciasto bakaliowe – druga połowa masy – wierzch posypać kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz