czwartek, 15 marca 2012

FIGOWIEC

FIGOWIEC. CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI BISZKOPT CIEMNY: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao. CIASTO BAKALIOWE 20 dag pokrojonych fig, 20 dag rodzynek, 10 dag orzechów mielonych, 10 dag orzechów krojonych, 2 łyżki mąki pszennej, 12 białek, 12 łyżek cukru kryształu, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. MASA 12 żółtek, 6 łyżek cukru kryształu, 2 1/2 kostki masła. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. CIASTO: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec. MASA: Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny – połowa masy – ciasto bakaliowe – druga połowa masy – wierzch posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz