środa, 7 marca 2012

MAZUREK ŚLIWKOWY Z BAKALIAMI

MAZUREK ŚLIWKOWY Z BAKALIAMI Składniki: 500dag mąki (3 szklanki), 30 dag masła, 20dag cukru (3/4 szklanki), 2 jajka, suszone śliwki i morele, migdały, orzechy włoskie, powidła śliwkowe, sól. Przygotowanie: Mąkę z solą przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem, 25 dag masła i jednym jajkiem. Do ciasta można dodać też pokrojone drobno śliwki i morele. Ciasto zagniatamy. Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy w prostokątnej, nasmarowanej pozostałą resztą masła, formie. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałeczki i układamy je na brzegu prostokątnego ciasta formując wewnątrz kratkę. Wałeczki smarujemy drugim jajkiem i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 10 minutach na wierzch kładziemy powidła śliwkowe i pieczemy jeszcze kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy migdałami i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz