WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 8 marca 2012
KARPATKA
KARPATKA
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody,
½ kostki margaryny,
1 szklanka mąki pszennej,
4 jajka,
Krem:
budyń śmietankowy,
½ litra mleka,
1 ½ kostki masła lub margaryny,
2 żółtka,
1 szklanka cukru pudru,
Do posypania
cukier puder.
Sposób przygotowania:
Ciasto
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.
Krem
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz