czwartek, 8 marca 2012

KARPATKA

KARPATKA Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody, ½ kostki margaryny, 1 szklanka mąki pszennej, 4 jajka, Krem: budyń śmietankowy, ½ litra mleka, 1 ½ kostki masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, Do posypania cukier puder. Sposób przygotowania: Ciasto Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki. Krem Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz