środa, 14 marca 2012

BABKA CYTRYNOWA

BABKA CYTRYNOWA Składniki: - 2 szklanki mąki, - 1 szklanka cukru pudru, - 3/4 kostki margaryny, - 5 jajek, - 1 cytrynę, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - tłuszcz do posmarowania formy, - lukier, - 1 szklanka cukru pudru, - sok z połowy cytryny. Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć na drobnych oczkach i wycisnąć sok,dodać do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 50 min. w 175C. Ostudzone ciasto polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz