WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
środa, 14 marca 2012
BABKA CYTRYNOWA
BABKA CYTRYNOWA
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 3/4 kostki margaryny,
- 5 jajek,
- 1 cytrynę,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do posmarowania formy,
- lukier,
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć na drobnych oczkach i wycisnąć sok,dodać do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 50 min. w 175C. Ostudzone ciasto polać lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz