czwartek, 15 marca 2012

PIERNIK GARGAMEL

PIERNIK GARGAMEL . CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. Składniki : CIASTO PIERNIKOWE 6 jaj , 1 szklanka cukru pudru, 25 dag płynnego miodu , 1 przyprawa do piernika, 1 łyżeczka sody, 1 kostka margaryny, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 20 dag bakalii. Masa jabłkowa: 4 jabłka, 3/4 szklanki cukru kryształu, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 4 jaja, 25 dag bakalii. Masa: 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy. Sposób przygotowania: Ciasto piernikowe: Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić i upiec dwa placki. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części. Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - masa jabłkowa - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz