czwartek, 8 marca 2012

CIASTECZKA KUKURYDZIANE

CIASTECZKA KUKURYDZIANE Składniki 15 dag mąki kukurydzianej, 15 dag kleiku ryżowego, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 duże żółtka, cukier waniliowy. Sposób przygotowania: Mąkę i kleik należy wymieszać na stolnicy, dodać masło i posiekać nożem. Potem połączyć cukier i cukier waniliowy z surowymi żółtkami i szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 15 min. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wycinać ciasteczka ( np. w kształcie kwiatka ). Każde serduszko układamy na blaszce, smarujemy rozbitym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut aż ciasteczka przybiorą złotą barwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz