czwartek, 15 marca 2012

SŁODKA TEŚCIOWA

SŁODKA TEŚCIOWA.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI BISZKOPT CIEMNY: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 10 dag wiórków kokosowych, 1/2 szklanki suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. MASA 5 żółtek, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 6 łyżek cukru pudru, 1 l mleka. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. CIASTO Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min. MASA: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. WIERZCH CIASTA: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów , 2-3 jasne galaretki , rodzynki. PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – galaretka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz