WITAM WSZYSTKICH NA MOIM BLOGU . ZNAJDZIECIE TUTAJ PRZEPISY NA CIASTA,CIASTKA I CIASTECZKA. SERDECZNIE ZAPRASZAM
czwartek, 15 marca 2012
SŁODKA TEŚCIOWA
SŁODKA TEŚCIOWA.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI.
SKŁADNIKI
BISZKOPT CIEMNY:
6 jaj,
1 szklanka cukru kryształu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mąki pszennej,
2-3 łyżeczki kakao.
CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
5 białek,
1/2 szklanki cukru,
10 dag wiórków kokosowych,
1/2 szklanki suchego maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA
5 żółtek,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy,
25 dag masła,
6 łyżek cukru pudru,
1 l mleka.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
CIASTO
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.
MASA:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
WIERZCH CIASTA:
1 duża paczka okrągłych biszkoptów ,
2-3 jasne galaretki ,
rodzynki.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – galaretka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz