środa, 7 marca 2012

ŚMIETANKOWY SERNIK NA ZIMNO

ŚMIETANKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki: Ciasto: 250 ml śmietanki kremówki 30% tł. 100 g cukru pudru 1 Cukier wanilinowy 15 g Żelatyny 100 ml mleka 1 Twaróg aksamitny 450 g kilka okrągłych biszkoptów Do nasączenia biszkoptów: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Do dekoracji: 250 g truskawek lub innych owoców 1 Galaretka o smaku truskawkowym Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, połączyć z 2 łyżkami twarogu. Następnie masę wymieszać z pozostałym twarogiem i ubitą śmietanką. Przygotować poncz: cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody, dodać sok z cytryny. Biszkopty nasączyć ponczem i układać na dnie tortownicy o śr. 24 cm. Nałożyć masę twarogową i równomiernie rozsmarować. Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz