sobota, 31 marca 2012

DROŻDŻÓWKI SIOSTRY ANASTAZJI

DROŻDŻÓWKI SIOSTRY ANASTAZJI.

Składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
1/2 kostki margaryny
(lub masła)
1/2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mleka
5-6 żółtek
1/2 łyżeczki soli

Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.


Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.


W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie (z sera, maku) i posmarować roztrzepanym jajem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.




czwartek, 29 marca 2012

HISZPAN

HISZPAN

Składniki:

8 jaj
3/4 szklanki cukru
25 dag mąki
2 duże łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
40 dag tłuszczu (masło + margaryna)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Dodatki:

tabliczka gorzkiej czekolady
rodzynki
orzechy
kieliszek spirytusu

Sposób wykonania:


Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Po jednym dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przez sito dodajemy do masy jajecznej. Lekko mieszamy. Blaszkę 24x42cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu przekrawamy na dwa blaty.
Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Na wrzące mieszając wlewamy roztwór mączny i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło ucieramy w misie na puch, dodajemy po łyżce budyniu, a kiedy masa jest gładka, wlewamy spirytus. Krem dzielimy na dwie nierówne części i do mniejszej dodajemy kakao.
Przekładanie: Jeden blat biszkoptowy układamy na podstawce. Możemy go posmarować konfiturą wiśniową lub dżemem z czarnej porzeczki, ale niekoniecznie. Wykładamy połowę jasnego kremu i posypujemy bakaliami z kawałkami czekolady. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na który wykładamy najpierw pozostały biały krem a potem krem ciemny. Wysypujemy resztą bakalii z czekoladą.




SERNIK "MAGDA"

SERNIK "MAGDA" CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI.

BISZKOPT CIEMNY

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukieri żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.


SERNIK

60 dag zmielonego sera
białego
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
15 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia

Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.


KOKOSOWY


7 białek
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
20 dag wiórek kokosowych
1 łyżka bułki tartej

Białka ubić z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.



MASA ORZECHOWA



1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag orzechów mielonych
1 1/2 kostki masła

Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.


PRZEŁOŻENIE CIASTA


Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.




środa, 21 marca 2012

AMBASADOR

AMBASADOR.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI.
BISZKOPT JASNY

6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.





MASA

1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
2 żółtka
40-50 dag masła
20 dag cukru pudru
1-2 łyżeczki kakao
orzechy krojone
rodzynki
bakalie
czekolada
ananasy z puszki
sok z cytryny
W 1/4 l mleka roztrzepać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając schłodzony budyń.

Utartą masę podzielić na 2 części:

do jednej części (ciemnej) dodać 1-2 łyżeczki kakao, orzechy krojone, rodzynki, pokrojoną czekoladę;
do drugiej (białej) dodać bakalie, czekoladę krojoną, pokrojone ananasy z puszki, do smaku sok z cytryny.




PRZEŁOŻENIE PLACKA


Biszkopt – masa ciemna – masa biała. Przyozdobić kakao w proszku lub tartą czekoladą.




poniedziałek, 19 marca 2012

SNIKERS

SNIKERS.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI.
CIASTO I
7 jaj, 5 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na dwie części. CIASTO II 25 dag mielonych orzechów, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 białek. Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto. MASA 5 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru kryształu, 1 1/2 kostki masła. Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus). Dodatki: 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotowanego przez ok. 3 godz.) 3-4 łyżki krojonych orzechów, wiórki czekoladowe. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto I (część) – 3/4 masy – ciasto II – mleko skondensowane – druga część ciasta I – pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą.

PYCHOTKA

PYCHOTKA.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI CIASTO: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka amoniaku, 1-2 małe słoiki powideł. MASA: 25 dag masła, 1/2 l mleka, 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200'C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą. MASA: Ugotować budyń i schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

PIERNIK TRADYCYJNY

PIERNIK TRADYCYJNY. CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI CIASTO: 3 jajka, 1 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 20 dag miodu płynnego, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 łyżki zimnej wody, 20 dag margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, przyprawa do piernika, 1 łyżka kakao. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Można ozdobić kokosem lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

czwartek, 15 marca 2012

FIGOWIEC

FIGOWIEC. CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI BISZKOPT CIEMNY: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao. CIASTO BAKALIOWE 20 dag pokrojonych fig, 20 dag rodzynek, 10 dag orzechów mielonych, 10 dag orzechów krojonych, 2 łyżki mąki pszennej, 12 białek, 12 łyżek cukru kryształu, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. MASA 12 żółtek, 6 łyżek cukru kryształu, 2 1/2 kostki masła. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. CIASTO: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec. MASA: Żółtka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać przestudzoną masę jajeczną. UWAGA: dla uzyskania innego koloru można do masy dodać kawę, kakao lub czekoladę. Smak można zaostrzyć odrobiną spirytusu. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny – połowa masy – ciasto bakaliowe – druga połowa masy – wierzch posypać kakao.

RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM.RURKI WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI: CIASTO: 1/2 kg mąki, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1kostka margaryny, 2 żółtka, szczypta soli. KREM: 1/2 l śmietany kremówki, cukier puder do smaku, 2 płaskie łyżeczki żelatyny. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: RURKI: Z podanych składników zarobić ciasto. Schłodzić, a następnie rozwałkować, pociąć w paski i nawinąć na foremki w kształcie rurek. Upiec. KREM: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę. Napełnić każdą rurkę kremem, posypać cukrem pudrem.

SŁODKA TEŚCIOWA

SŁODKA TEŚCIOWA.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI BISZKOPT CIEMNY: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 10 dag wiórków kokosowych, 1/2 szklanki suchego maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. MASA 5 żółtek, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 6 łyżek cukru pudru, 1 l mleka. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. CIASTO Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min. MASA: Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. WIERZCH CIASTA: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów , 2-3 jasne galaretki , rodzynki. PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo-kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągłe biszkopty – na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę – galaretka.

SERNIK BRZOSKWINIOWY

SERNIK BRZOSKWINIOWY.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI: CIASTO: 6 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. MASA SEROWA: 1 1/2 kg zmielonego sera białego, 30-40 dag cukru kryształu, 12 jaj, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 1/2 kostki margaryny, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 puszka brzoskwiń. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min. MASA: Margarynę ucierać z cukrem kryształemi cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku, następnie ser wymieszany z mąką i budyniem. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę owoce brzoskwini. Wierzch wcześniej upieczonego już biszkoptu przykryć masą serową. Piec w temp. 150-180°C przez ok. 1 godz.

SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI

SERNIK Z MAKIEM I JABŁKAMI.CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. SKŁADNIKI: CIASTO: 20 dag margaryny, 40 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. MASA MAKOWA: 20 dag maku, 3 jajka, 10 dag cukru, orzechy krojone, 3 łyżki miodu, 5 dag masła. MASA SEROWA: 1/2 kg sera, 10 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 5 jajek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek, 10 dag cukru, 1 galaretka pomarańczowa. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA. CIASTO: Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część upiec na złoty kolor w temp. 200'C. Drugą, surową, wyłożyć równo do formy, a następnie przykryć makiem i serem. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, orzechy, miód, roztopione masło oraz pianę i dokładnie wymieszać. MASA SEROWA: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć ser i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Wyłożyć na mak i piec w temp. 180'C przez 50 min. MASA JABŁKOWA: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa.

BRAZYLIANKA

BRAZYLIANKA . CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. Składniki: CIASTO: 50 dag mąki, 2 jajka, 10 dag margaryny, 4 łyżki miodu płynnego, 2 łyżeczki sody, 30 dag cukru pudru, 10 łyżek kwaśnej śmietany. KREM 1 szklanka mleka, 10 dag cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 15 dag masła, 1 cukier waniliowy. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek, 1 galaretka owocowa. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto (jeżeli ciasto jest miękkie, śmietana nie jest konieczna). Podzielić na 3 części i piec każdy placek w temp. 200'C przez 20 min. KREM: Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać. MASA JABŁKOWA: Usmażyć jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Ciasto - krem - ciasto - masa jabłkowa - ciasto -polewa

PIERNIK GARGAMEL

PIERNIK GARGAMEL . CIASTO WEDŁUG PRZEPISU SIOSTRY ANASTAZJI. Składniki : CIASTO PIERNIKOWE 6 jaj , 1 szklanka cukru pudru, 25 dag płynnego miodu , 1 przyprawa do piernika, 1 łyżeczka sody, 1 kostka margaryny, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 20 dag bakalii. Masa jabłkowa: 4 jabłka, 3/4 szklanki cukru kryształu, 25 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka sody, 4 jaja, 25 dag bakalii. Masa: 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 cukier waniliowy. Sposób przygotowania: Ciasto piernikowe: Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić i upiec dwa placki. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu pianę z białek. Upiec. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie części. Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - masa jabłkowa - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą czekoladową.

środa, 14 marca 2012

BABKA Z BAKALIAMI

BABKA Z BAKALIAMI Składniki 5 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 szklanka mąki tortowej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 40g, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3/4 kostki margaryny, 4-5 łyżek bakalii (orzechy,rodzynki,ananas kandyzowany itd.). Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.Następnie dodawać przesiane mąki , budyń i proszek do pieczenia. Połączyć za pomocą miksera. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę, połączyć. Na koniec dodać oprószone w mące bakalie. Wymieszać,wlać do podłużnej formy keksowej.Upiec. Temperatura piekarnika : 175 C, Czas pieczenia: 45 minut. Po upieczeniu babkę udekorować lukrem, kandyzowaną skórką z pomarańczy lub cukrem pudrem.

BABKA PIASKOWA

BABKA PIASKOWA SKŁADNIKI: 5 jaj, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 1/2 aromatu waniliowego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, aromat oraz roztopioną margarynę. Wszystko razem zmiksować. Wylać na obsypaną mąką lub bułka tartą małą blachę. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni w nagrzanym piekarniku. Upieczoną i ostudzoną babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

BABKA CYTRYNOWA

BABKA CYTRYNOWA Składniki: - 2 szklanki mąki, - 1 szklanka cukru pudru, - 3/4 kostki margaryny, - 5 jajek, - 1 cytrynę, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - tłuszcz do posmarowania formy, - lukier, - 1 szklanka cukru pudru, - sok z połowy cytryny. Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć na drobnych oczkach i wycisnąć sok,dodać do ciasta. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksówki. Piec 50 min. w 175C. Ostudzone ciasto polać lukrem.

poniedziałek, 12 marca 2012

KOKOSANKI

KOKOSANKI Składniki: Biszkopt (w tortownicy): 5 jajek, 1 szklanka cukru, 2 kisiele cytrynowe lub mogą być inne smaki, 3 łyżki mąki pszennej. Polewa: 1 margaryna, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki kakao, 2 paczki wiórek kokosowych. Sposób przygotowania: Białka ubijamy, dodajemy cukier, ubijamy na sztywną pianę. Następnie kolejno dodać żółtka, kisiele oraz mąkę, wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w piekarniku przez 40 minut, w 180 stopniach. Ostudzić. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodajemy mleko i kakao. Studzimy ale tak aby polewa całkiem jeszcze nie stężała. Gdy ciasto jest wystudzone kroimy je w kostkę, każdą kostkę obtaczamy w polewie a następnie w wiórkach kokosowych, układamy na talerzu, odstawiamy do czasu aż polewa dobrze zastygnie.

MAKOWIEC ZAWIJANY

MAKOWIEC ZAWIJANY Składniki: pół kg mąki, 3 jajka, 3 dag drożdży, 20 dag cukru, 3/4 szklanki mleka, 150 g masła. Masa makowa: pół kg maku, 20 dag cukru, 2 jajka, 10 dag masła, cukier waniliowy, 50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej. Sposób przygotowania: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wykruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Masa: Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, gotujemy w nowej wodzie kilka minut, po czym osączamy i mielimy 3x. Do zmielonego dodajemy masło oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę smażymy i studzimy. Dodajemy cukier i jajka. Po godzinie (około), gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 2 części, 1 połowę wałkujemy na grubość 1 cm, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Ponownie smarujemy białkiem (masa nie będzie odstawała od ciasta) i zwijamy w rulon. Podobnie czynimy z drugą połową ciasta. Z podanej proporcji wyjdą nam dwa makowce. Strucle zawijamy w papier do pieczenia (dzięki temu farsz makowy nie będzie odstawał od ciasta) układamy na blaszce, pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np.skórką kandyzowaną.

czwartek, 8 marca 2012

CIASTECZKA KUKURYDZIANE

CIASTECZKA KUKURYDZIANE Składniki 15 dag mąki kukurydzianej, 15 dag kleiku ryżowego, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 3 duże żółtka, cukier waniliowy. Sposób przygotowania: Mąkę i kleik należy wymieszać na stolnicy, dodać masło i posiekać nożem. Potem połączyć cukier i cukier waniliowy z surowymi żółtkami i szybko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 15 min. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wycinać ciasteczka ( np. w kształcie kwiatka ). Każde serduszko układamy na blaszce, smarujemy rozbitym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut aż ciasteczka przybiorą złotą barwę.

CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE Składniki 2-3 szklanki mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 szkl płatków owsianych, cukier waniliowy, pełna łyżka masła, 2 łyżeczki kakao, aromat rumowy, bakalie: posiekane dowolne orzechy, rodzynki, figi, itp. Sposób przygotowania: Do garnuszka wlać mleko i dodać do niego cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zagotować. Dodać płatki owsiane. Całość gotować ok. 3 minut - mieszać. Do masy dodać masło, kakao, zapach i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na płaską deseczkę i od razu pokroić na prostokątne ciasteczka. Zostawić do ostygnięcia.

RODZYNKOWIEC

RODZYNKOWIEC Składniki 2 Biszkopty po: 4 białka, 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 4 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem czekoladowy: 0,5l mleka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki cukru, 0,5 kostki masła, 0,5 kostki margaryny. Krem rodzynkowy: 30-40 dag rodzynek, rum. Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady, 0,5 kostki gorącego masła, dżem porzeczkowy. Sposób przygotowania: Upiec 2 biszkopty. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodać do tego cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Krem czekoladowy: Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka z cukrem. Ostudzić. Masło, margarynę utrzeć dodając do tego zimny budyń. Krem rodzynkowy: rodzynki namoczyć w rumie na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić w gorącym maśle. Biszkopt nasączyć rumem, następnie posmarować dżemem porzeczkowym i położyć 1/2 masy czekoladowej, na to drugi biszkopt i resztę masy. Na górę wysypać namoczone rodzynki i polać polewą.

KRÓWKA

KRÓWKA Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 10 dag masła, 4 łyżki miodu, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Masa I: pół litra śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy 2 "śmietan-fix", Masa II: puszka mleka skondensowanego słodzonego, 20 dag orzechów włoskich. Sposób wykonania: Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać. Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

METROWIEC

METROWIEC Składniki: Do kremu: 600 ml mleka, 250 g masła lub margaryny930. Do ciasta jasnego: 2 jaja, 50 ml wody, 50 ml oleju. Do ciasta ciemnego: 2 jaja, 50 ml wody, 50 ml oleju. Sposób przygotowania: Krem: Zawartość torebki z kremem rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 400 ml mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotuj, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Po wystudzeniu zmiksuj masę z miękkim tłuszczem. Ciasto jasne: W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 175°C (czas miksowania jest czasem nagrzewania piekarnika). Wsyp zawartość torebki z ciastem jasnym i miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 minut. Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach ok. 25 x 10 cm. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 175°C przez 40-45 minut. Ciasto ciemne: W wysokim naczyniu wymieszaj jaja z wodą i olejem. Wsyp zawartość torebki z ciastem ciemnym i miksuj na najwyższych obrotach ok. 4 minut. Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach ok. 25 x 10 cm. Włącz piekarnik, nastaw na temp. 175°C i wstaw ciasto. Piecz przez 40-45 minut. Jeżeli masz dwie foremki możesz wstawić ciasta do piekarnika jednocześnie ( temp. i czas pieczenia jak dla jednego ciasta). Wystudzone ciasto jasne i ciemne pokrój na 12 plastrów każde. Z kremu odłóż 4 łyżki na górę metrowca. Składanie ciasta: na tacy ustaw jasny plaster ciasta i przyłóż do niego posmarowany cienko kremem (ok. 1 pełna łyżka kremu) ciemny plaster ciasta. Smaruj kolejno każdy plaster kremem i dokładaj na przemian raz jasny, raz ciemny plaster ciasta stroną posmarowaną kremem. Górę metrowca posmaruj pozostałym kremem. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny do schłodzenia. Krój z ukosa (najlepiej przez 3 plastry).

WUZETKA

WUZETKA Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,2 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat cytrynowy. Masa śmietankowa: 1 litr Śmietany 30%, 5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, ok. 1/2 szklanki wody, Do dekoracji: 2 gorzkie czekolady ok. 8 łyżek mleka. Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dalej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (o wymiarach 24 na 36 cm) i piec ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Każdą cześć biszkoptu nasączyć aromatem cytrynowym wymieszanym z wodą. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklani gorącej wody, gdy ostygnie dodać do ubitej na sztywną masę śmietany. Gotową masę śmietankową wyłożyć na jedną część biszkoptu i przykryć drugim. Czekoladę połamać, dodać do niej mleko i podgrzewać na lekkim ogniu, aż wszystko się połączy. Gdy polewa ostygnie polać nią wierzch ciasta. Widelcem na polewie zrobić paski.

KARPATKA

KARPATKA Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody, ½ kostki margaryny, 1 szklanka mąki pszennej, 4 jajka, Krem: budyń śmietankowy, ½ litra mleka, 1 ½ kostki masła lub margaryny, 2 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, Do posypania cukier puder. Sposób przygotowania: Ciasto Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki. Krem Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

SERNIK KRÓLEWSKI

SERNIK KRÓLEWSKI Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki, 1 margaryna, 2 łyżki śmietany, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, 0,5 szkl. cukru pudru, 3 łyżki kakao, cukier waniliowy, Sernik: 1 kg białego sera (półtłustego), 5 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 0,5 margaryny, 1 budyń waniliowy, rodzynki, Sposób przygotowania: Przepis: Przygotować kruche ciasto, ze składników na ciasto. Ugnieść ciasto ze wszystkich składników. Dobrze wyrobić, aż wszystkie produkty się połączą. Podzielić na 4 kulki i wstawić na około 30 min. do zamrażarki. W tym czasie przygotować masę sernikową. Przemielić przez maszynkę ser. Utrzeć margarynę z cukrem i 5 żółtkami. Następnie do dobrze utartych składników dodać masę serową, budyń i sparzone rodzynki (ilość według uznania). Z pięciu białek ubić pianę i dodać jako ostatni element do masy serowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec, wysmarować blachę tłuszczem i wyłożyć papierem. Wyjąć 2 kulki ciasta i zetrzeć na małych oczkach tarki, jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na ciasto przygotowaną masę serową, a na wierzch znowu zetrzeć ciasto (z dwóch kulek). Do nagrzanego piekarnika wstawić gotowy sernik. Piec około 1h 20min. w temperaturze 180-190 stopni.

środa, 7 marca 2012

ŚMIETANKOWY SERNIK NA ZIMNO

ŚMIETANKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki: Ciasto: 250 ml śmietanki kremówki 30% tł. 100 g cukru pudru 1 Cukier wanilinowy 15 g Żelatyny 100 ml mleka 1 Twaróg aksamitny 450 g kilka okrągłych biszkoptów Do nasączenia biszkoptów: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Do dekoracji: 250 g truskawek lub innych owoców 1 Galaretka o smaku truskawkowym Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, połączyć z 2 łyżkami twarogu. Następnie masę wymieszać z pozostałym twarogiem i ubitą śmietanką. Przygotować poncz: cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody, dodać sok z cytryny. Biszkopty nasączyć ponczem i układać na dnie tortownicy o śr. 24 cm. Nałożyć masę twarogową i równomiernie rozsmarować. Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.

TIRAMISU

TIRAMISU Składniki 500 g serka MASCARPONE duża paczka biszkoptów TIRAMISU kubek mocnego wywaru kawy 10 łyżek Amaretto lub koniaku 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru 1 białko, sól 1/2 laski wanilii(ew.cukier waniliowy) kakao Sposób przygotowania: 1.Kawę zagotować, ostudzić, dodać alkohol 2.żółtka utrzeć z cukrem i wanilią 3.dodawać mascarpone 4.ubić 1 białko na sztywno z odrobiną soli W naczyniu prostokątnym ułożyć biszkopty namoczone w kawie. Wlać połowę masy. Posypać kakao przez sitko. Na to znów namoczone biszkopty i na nie masa. Posypać całość gęsto kakao przez sitko, przykryć folią i do lodówki na co najmniej 5 godzin.

MAZUREK ŚLIWKOWY Z BAKALIAMI

MAZUREK ŚLIWKOWY Z BAKALIAMI Składniki: 500dag mąki (3 szklanki), 30 dag masła, 20dag cukru (3/4 szklanki), 2 jajka, suszone śliwki i morele, migdały, orzechy włoskie, powidła śliwkowe, sól. Przygotowanie: Mąkę z solą przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem, 25 dag masła i jednym jajkiem. Do ciasta można dodać też pokrojone drobno śliwki i morele. Ciasto zagniatamy. Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy w prostokątnej, nasmarowanej pozostałą resztą masła, formie. Z drugiej połowy ciasta formujemy wałeczki i układamy je na brzegu prostokątnego ciasta formując wewnątrz kratkę. Wałeczki smarujemy drugim jajkiem i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, po 10 minutach na wierzch kładziemy powidła śliwkowe i pieczemy jeszcze kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy migdałami i orzechami.

PASCHA WIELKANOCNA

PASCHA WIELKANOCNA Składniki: - 2 l mleka - 6 żółtek - 25 dag cukru pudru - 2 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany - 30 dag masła - 1 laska wanilii - 1 szkl. bakalii Sposób przygotowania: Śmietanę rozmącić z żółtkami. Mleko zagotować z rozciętą wanilią, do gotującego się mleka wlać śmietanę z żółtkami. Gotować na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż utworzy się serek. Mleko odstawić z ognia na ok. 10 min. Durszlak wyłożyć czystą gazą. Wlać masę serową i zostawić do ocieknięcia na parę godzin. Odłożyć łyżeczkę masła i łyżkę cukru pudru. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, po trochu dodawać serek. Na końcu dawać pokrojone bakalie. Szklaną foremkę lub miskę posmarować odłożonym masłem i obsypać cukrem pudrem. Na dnie ułożyć dekoracyjnie pokrojoną w plasterki skórkę pomarańczową. Nałożyć masę serową, ostudzić w lodówce. Zastudzoną paschę wyłożyć na płaski talerz. Czas: bez czasu ociekania serka ok. 1godz.

MAZUREK KRÓLEWSKI

MAZUREK KRÓLEWSKI Składniki: - 1/2 kg masła - 12 żółtek - 2 szkl. cukru pudru - 1 1/2 szkl. mąki - 10 dag zmielonych migdałów - 5 dag obranych migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: Migdały sparzyć, obrać i drobno posiekać. Masło utrzeć na pianę (najlepiej mikserem), dodawać po jednym żółtku; na końcu dodać cukier, migdały i mąkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na grubość ok.1,5cm i udekorować migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone możma polukrować, np. lukrem rumowym. Czas: 1 godz. 15 min.